There was an error in this gadget

Wednesday, 12 March 2014

Watercolor: Rezeki pagi nelayan kecil...

Watercolor: Rezeki pagi nelayan kecil...


Refleksi pada permukaan air ada fokus yang paling utama dalam lukisan ini

Rezeki pagi nelayan kecil
Saiz A3


1. Siapkan bahagian Refleksi dulu. 


2. Sesuaikan warna Refleksi dengan apa yang ada di atas bot. Untuk pengetahuan anda, untuk menghasilkan kesan refleksi yang lebih realistik, beberapa lapisan diperlukan iaitu pertama lapisan lembut (disapukan pada semua bahagian sungai tersebut), kedua warna air (tidak termasuk yang terkena cahaya matahari), ketiga objek yang dipantulkan di atas air, keempat warna air yang lebih gelap (green, cobalt blue dan burnt sienna) dan kelima gelapkan objek yang berkaitan.


3. Lengkapkan beberapa bahagian utama mengikut kesesuaian. Jangan lupa kawalan warna bergantung pada berus yang digunakan. So jangan malas menukar berus!!!


4. Untuk siapkan background (daratan), basahkan kertas dengan warna lembut seperti burnt sienna dan biarkan kering. Masukkan warna yang lebih gelap seperti campuran burnt umber dan cobalt blue untuk menghasilkan kesan yang menarik. Pastikan apabila berus ditarik dan terdapat beberapa bahagian tidak terkena warna, biarkan sahaja bahagian tersebut kerana boleh dijadikan tanah tidak rata atau batu batan. Bahagian ditinggalkan itu ditambahkan dengan nisbah campuran yang sesuai burnt umber dan cobalt blue untuk menghasilkan bayang.
Siap

1 comment:

  1. Very good tutorial... bole share jenis berus yg digunakan?

    ReplyDelete