There was an error in this gadget

Wednesday, 4 February 2015

Buat sendiri sketchbook baru...

Bila dah habis semua sketchbook baru perasan dah takde stok lagi, nak buat malas tapi nasib baik ada cuti Thaipusam dapat jugak siapkan sketchbook ni. 

Untuk sketchbook kali ni ada inovasi sikit memandangkan masih ada brosur pameran solo yang lepas boleh digunakan sebagai cover buku. Nak tau caranya???boleh tengok step dibawah...

 Saya masih setia dengan kertas Bockingford 190gsm (lebih sesuai berbanding 300gsm sebab sketchbook bukannya besar sangat). Kertas ni boleh dibeli di cawangan2 Advanco di Lembah Klang, re-packing by Advanco...

Gunakan brosur pameran solo yang lepas sebagai cover

Bahagian dalam sebagai cover belakang

 Kadbod yang digunakan hasil recycle dari backcover Aches wc block yang sangat keras dan tahan air 

Contoh cara jahitan boleh tengok di bawah



http://youtu.be/S2FRKbQI2kY boleh follow video ni :-)


 Dah siap, 2 sekaligus, cara murah nak elakkan cover cepat rosak, gunakan transparent tape bersaiz lebar untuk balut cover depan dan belakang...

 Siap sketch dah, hehehe

No comments:

Post a Comment